Binnen bedrijven wordt er enorm veel afval geproduceerd. Daar staan we niet altijd even goed bij stil. Daarom is het belangrijk dat men als bedrijf de verwerking van mkb afval goed regelt. Bedrijven zijn verplicht om bedrijfsafval bij de bron te scheiden en zijn verantwoordelijk voor de afval inzameling. Maar op een efficiënte en leuke manier afval scheiden op kantoor, hoe doe je dat?

Breng de afvalproductie in kaart

Allereerst is het belangrijk dat je als bedrijf kijkt naar de afval productie. Niet alleen de hoeveelheid is belangrijk om in kaart te brengen, maar ook de soorten afval. Zo kun je namelijk de containers bestellen die het bedrijf echt nodig heeft. Dat maakt het scheiden van afval een stuk gemakkelijker. Het klinkt misschien als een hoop werk om het afval zelf te scheiden, maar het is eigenlijk super simpel en je bespaart als bedrijf ook nog eens meer dan wanneer je alles in één container gooit en het afval verwerkingsbedrijf laat sorteren. Daarnaast draag je zo een steentje bij aan het milieu, wat hard nodig is. Ontzettend goede redenen dus om het mkb afval zelf te scheiden.

Maak het iedereen zo makkelijk mogelijk

Werk met verschillende prullenbakken en zet deze op centrale plekken neer. Zo kun je bijvoorbeeld prullenbakken voor GFT, plastic en papier in de kantine plaatsen, zodat het makkelijker is voor medewerkers om na de lunch hun afval zelf te scheiden. In de kantoorruimtes zul je voornamelijk een papierbak nodig hebben, maar ook een prullenbak voor plastic. En door de prullenbakken zo strategisch mogelijk te plaatsen, kun je de individuele prullenbakjes onder bureaus weg halen. Het is namelijk erg verleidelijk om al je afval gewoon daar in te gooien, maar dat willen we op deze manier juist voorkomen.

Motiveer elkaar en houdt elkaar scherp

Verandering is in het begin niet altijd even makkelijk voor iedereen. Daarom is het belangrijk om elkaar te blijven motiveren en duidelijk te maken waarom jullie als bedrijf gezamenlijk kiezen voor het scheiden van afval. Zet van tevoren duidelijke doelstellingen en houd het team op de hoogte van cijfers als hoeveel geld er op jaarbasis bespaart kan worden. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn. Ook kan het helpen om elkaar complimenten te geven in het begin als je ziet dat het goed gedaan wordt. En natuurlijk is het ook van belang om elkaar er op positieve en opbouwende manier op te wijzen als iemand een keer iets in de verkeerde prullenbak gooit.

Minder afval

Verder gaat bewustzijn omtrent afval natuurlijk gepaart met simpelweg minder afval produceren. Nu iedereen bewust met het afval om gaat en weet hoeveel afval er geproduceert wordt op jaarbasis, kun je samen kijken naar mogelijkheden om de hoeveelheid afval te verminderen. Zo werken we allemaal samen aan een beter milieu en dus een betere toekomst!