Momenteel heeft de winter het voor het zeggen. Sneeuw en kou zijn nadrukkelijker aanwezig dan in andere jaren. In de Ardennen kunnen we weer massaal van de wandel en langlauf routes genieten. Op deze manier kunt u ook in deze tijd van het jaar van de mooie natuur genieten. De dieren hebben het vaak moeilijk om in de sneeuw aan voedsel te komen. Zoogdieren die een winterslaap houden, krijgen niet veel mee van de hoeveelheid sneeuw die buiten ligt. Maar hoe zit dat met dieren die geen winterslaap houden, zoals konikpaarden, wilde zwijnen en de verschillende soorten herten die in ons land wonen? Konikpaarden eten het liefst gras, en nu dat onder een laag sneeuw ligt, is het moeilijker aan eten te komen. Als het nog beschikbaar is, eten ze van grotere bomen en struiken. Hetzelfde geldt voor herten. Zij kunnen niet bij het gras komen dat ze zo graag eten, en moeten het nu van hun aangelegde vetvoorraad hebben. Gelukkig zijn ze al in de herfst begonnen met extra veel eten.

Uw tuin in de winter

In deze tijd van het jaar met vorst en sneeuw is uw tuin of helemaal niet zichtbaar door de sneeuw of het ligt er wat somber en kaal bij. Normaal natuurlijk in deze tijd van het jaar. Om uw tuin wat op te vrolijken en de vogels in deze kou te helpen is het leuk en zinvol om wat vetbolletjes of nootjes voor de vogels in uw tuin op te hangen. De vogels zullen blij met u zijn en het is nog een leuk gezicht ook. Insecten en ander ongedierte hebben op dit moment niet veel te zoeken in uw tuin maar in het voorjaar zal dat weer helemaal anders zijn. De bestrijding van het ongedierte zal dan weer prioriteit hebben.

Rood met zwarte stippen

Lieveheersbeestjes u bent ze allemaal wel eens tegengekomen in de natuur, in de tuin, op het strand of in huis. Het lieveheersbeestje is natuurlijk goed te herkennen aan de rode huid met zwarte stippen. Er wordt vaak gedacht dat het aantal stippen de leeftijd van het lieveheersbeestje aangeeft maar dat is niet het geval. Er zijn bijvoorbeeld soorten met altijd twee of altijd zeven stippen. Wereldwijd zijn er rond de vijfduizend soorten lieveheersbeestjes. Daar zitten ook soorten bij die een variabel aantal zwarte stippen op het schild hebben. Het lieveheersbeestje jaagt op larven, schimmels en kan heel goed bladluis bestrijden. Lieveheersbeestjes worden niet voor niets steeds vaker ingezet in de tuinbouw en in en rond onze eigen tuin. Het zijn biologische bestrijders van plaaginsecten, zoals bladluizen, die blad- en bloemknoppen aanvreten. larven van lieveheersbeestjes zijn de ideale en milieuvriendelijke bestrijder van dit soort plaaginsecten.