Ben jij een motorliefhebber en wil je zo voordelig mogelijk helemaal verzekerd de weg op? Dan is het goed om te weten op welke manier je een motorverzekering kunt berekenen. In dit artikel leggen we je dit uit. Jouw motorverzekering berekenen kun je online doen, maar enige voorkennis is zeker nuttig hierbij.

Als je hoe verzekeraars poliskosten bepalen, kun je actie ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw dekkingskosten zo laag mogelijk zijn. Over het algemeen is het bedrag dat een verzekeringsmaatschappij premies in rekening brengt een afspiegeling van hoe waarschijnlijk het is dat een bepaalde motorrijder een claim indient, en hoe duur die claim waarschijnlijk zal zijn.

Factoren die de premie van jouw motorverzekering bepalen

Enkele van de factoren die bij deze berekeningen komen kijken, waar je weinig aan kunt doen, zoals jouw leeftijd en de plaats waar je woont. Maar er zijn andere aspecten zoals een motorveiligheidscursus en het type voertuig waarop je rijdt en hoeveel je ermee rijdt waar je wel enige invloed op hebt.

Houd er rekening mee dat verschillende verzekeraars deze factoren op verschillende manieren behandelen: daarom is het altijd een goed idee om rond te snuffelen en offertes te krijgen van een zo groot mogelijk aantal aanbieders. Sommige verzekeraars kunnen je bijvoorbeeld hogere premies aanbieden dan anderen voor jouw leeftijd of voor het indienen van claims in de afgelopen jaren.

Jouw leeftijd en geslacht zijn ook factoren

Een van de belangrijkste factoren in deze berekening is leeftijd: uit de statistieken blijkt dat bijvoorbeeld jonge ruiters vaker bij ongevallen betrokken zijn en claims indienen dan andere leeftijdsgroepen. Dit is de reden waarom degenen tussen 17 en 25 jaar over het algemeen met de hoogste premies te maken krijgen.

Uit jouw aanvraagformulier kan een verzekeraar niet zien of je een voorzichtige of roekeloze motorrijder bent (tenzij je eerder veel claims hebt gemaakt of punten op jouw rijbewijs hebt), dus moet hij statistische gegevens van al zijn klanten gebruiken om erachter te komen wat voor risico iemand als je doorgaans met zich meebrengt.

Daarnaast is je geslacht ook een factor. Als verzekeraars van mening zijn dat het ene geslacht vaker betrokken is bij ongevallen of claims doet dan het andere, zal die groep hogere premies betalen – dit is bijvoorbeeld met name het geval bij mannelijke autobestuurders.