Huisdieren worden ook ziek

Het hebben van een huisdier is natuurlijk fantastisch, een trouw dier waarmee je kunt knuffelen is hartstikke fijn. Maar er komt natuurlijk ook verantwoordelijkheid kijken bij het hebben van een huisdier. Niet alleen moet het huisdier verzorgd en verschoond worden, het huisdier moet ook geholpen en genezen worden wanneer het dier met gezondheidsklachten komt te dealen.

Niemand wil natuurlijk een ziek huisdier maar net als bij mensen kunnen dieren nou eenmaal ziek worden en helaas kiezen sommige mensen er nog weleens voor om het dier dan in de steek te laten. Maar een huisdier is niet alleen leuk als het uitkomt. Een huisdier hoort een onderdeel van de familie te zijn waarvoor gezorgd wordt in goede en slechte tijden. Omdat het dier zich vaak niet realiseert dat het ziek is en geholpen moet worden kan de verzorging nog weleens lastig zijn. Daarom bespreken we in dit artikel handige tips hoe je je huisdier op gezondheidskwalen checkt en daar op een handige manier mee omgaat.

Mengen met voedsel

Een van de eerste handige trucs is om je huisdier te checken of medicijnen toe te dienen nadat deze gespeeld heeft. Bij honden bijvoorbeeld zijn ze een stuk rustiger en lomer na een tijd rennen en buiten zijn. Persoonlijk moest ik een tijd geleden mijn hond bijvoorbeeld Traumeel toedienen, wanneer ik dit in de ochtend probeerde was het altijd een hels karwei. Maar wanneer ik het in de avond deed vlak voordat het dier naar bed ging en al moe was vond hij het helemaal geen probleem.

Voorzichtigheid

Een andere bekende truc als het om medicijnen gaat is natuurlijk het mengen met voedsel. Let hierbij er wel op dat als je huisdier het een vies medicijn vindt hij er vaak omheen zal eten. Om deze reden moet je er dus wel echt op letten dat als de hond klaar is met eten de medicijnen ook daadwerkelijk in zijn maag zijn verdwenen. Als je het medicijn handmatig moet toedienen en het dus niet door zijn eten kunt mengen zijn aantal stappen belangrijk.

Ga bijvoorbeeld niet het hoofd van de hoofd naar achter buigen want dit kan ertoe leidden dat de hond het medicijn inhaleert in plaats van slikt. Door de mond van de hond dicht te houden, zijn keel te strelen en op zijn neus te blazen kun je de hond aansporen te slikken. Na het toedienen van het medicijn kun je het beste de hond een lekkernij geven. De hond zal dan in de toekomst minder problemen hebben met het medicijn omdat hij weet dat er daarna een lekkernij op hem wacht.