We zitten weer verstrikt in een milde lockdown en de vooruitzichten zijn niet goed als we kijken naar de lange termijn. Veel van ons vrezen dat er weer een zware lockdown aan zit te komen. Dat betekent niet alleen dat we weer massaal worden beroofd van onze vrijheid, maar ook dat het weer lastig wordt om voldoende te bewegen. In de voorgaande lockdowns nam het aantal dagelijkse stappen wereldwijd in rap tempo af. Ook gingen we massaal meer snoepen. Met alle gevolgen van dien. Nu we alweer bijna twee jaar met enorme maatregelen moeten leven, wordt het tijd om het roer om te gooien. Je kunt niet ongezond blijven leven. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je toch nog fit en gezond kunt blijven tijdens een lockdown. Hier vind je enkele tips.

Pakken wat je nu nog pakken kan

Momenteel is de lockdown nog relatief mild. Veel is nog mogelijk. Zeker als je gevaccineerd bent. Daarom is het goed om alvast te pakken wat je nu nog pakken kan. Zo is fitness in Antwerpen gewoon nog mogelijk. Zoek één van de fitnessclubs bij jou in de buurt op en breng alvast wat regelmaat in jouw sportmomentjes. Zelfs wanneer (laten we allemaal hopen van niet!) de fitnessclubs toch weer dicht zouden moeten, beschik je dan al over de regelmaat om deze sportmomentjes voort te zetten. Dit kan zowel thuis als buiten.

Creëer ritme in je dagelijkse leven

Het is heel lastig om ritme te houden in je leven als alles anders is. Zeker wanneer je ook nog eens volledig thuiswerkt. Het is zó verleidelijk om later te beginnen, uit te slapen, laat te lunchen of zelfs maaltijden over te slaan en uiteindelijk in de knoop te raken met de tijd. Of misschien zelfs wel helemaal niet meer productief bent. Te weinig regelmaat in het leven kan ontzettend lastig zijn en er juist voor zorgen dat je te weinig gaat doen én beweegt. Daarom is het belangrijk om voor jezelf een ritme te maken. Schrijf deze eventueel op en hou je hier aan. Sta in elk geval doordeweeks altijd om dezelfde tijd op, plan je maaltijden altijd op vaste tijden en geniet van vaste werkuren. Net als je zou doen als je buitenshuis zou werken.

Ga naar buiten

Een lockdown betekent bij ons gelukkig niet dat je niet de straten op mag. Je mag nog steeds lekker naar buiten of in het bos wandelen. Maak hier dan ook dankbaar gebruik van. Juist nu je allemaal dicht op elkaar zit, is het goed om wat vaker de frisse buitenlucht op te snuiven. Even ruimte maken in je huis, genieten van extra beweging of gewoon lekker even een andere omgeving. Bovendien zorg je er zo ook voor dat je voldoende in beweging blijft.

Blijf gevarieerd eten

Maak van deze tijd dankbaar gebruik om wat uitgebreider en gevarieerder te koken. Voordeel van een lockdown is dat je over meer tijd beschikt om langer in de keuken te staan en nieuwe recepten uit te proberen. Doe hier je voordeel mee. Door gevarieerd en bovenal gezond te eten en voldoende in beweging te blijven, zal je merken dat je een stuk lekkerder in je vel zit en zal je weerstand ook nog eens veel beter worden. Iets wat juist in de huidige gezondheidscrisis van essentieel belang is.