Je hebt de term misschien wel eens gehoord, maar je weet niet precies wat het inhoudt. eSports zijn het laatste decennium explosief gegroeid tot een miljardenbusiness met miljoenen kijkers. Kortgezegd gaat het om professionele gaming toernooien en competities. Er zijn een aantal games gemaakt met eSports als doel, en zijn zodoende goed gebalanceerd om vaardigheid het verschil te laten maken tussen winnen of verliezen. De markt blijft voorlopig alleen maar doorgroeien, met verschillende nieuwe games die elk jaar hun poging wagen om de next big thing te worden. Maar hoe is eSports überhaupt zo groot geworden? Ik leg het je hier allemaal uit.

In den beginne

eSports zelf bestaat al lange tijd, sinds de eerste toernooien werden gehouden en prijzen uitgereikt voor bijvoorbeeld Pac-Man of andere oude spellen. Voor een tijdje was het voornamelijk iets niche voor een klein aantal mensen, maar uiteindelijk groeit het dus gigantisch. De belangrijkste ontwikkeling is misschien wel het online kunnen gamen met mensen van over de hele wereld. In 2004 werden de eerste toernooien voor groot publiek uitgezonden. Toch was het niet het moment waarop de explosieve groei tevoorschijn kwam. Dat moment kwam pas rond 2011, toen games van een bepaald genre populair werden. Het zogeheten MOBA genre leent zich uitstekend voor wedstrijden in teamverband. Door het met vijf tegen vijf uit te vechten in een virtuele wereld met veel strategische aspecten kan vaardigheid en tactiek het verschil maken. De eerste wereldkampioenschappen vonden ongeveer tien jaar geleden plaats, en het is sindsdien alleen maar groter geworden.

Hoe groot is het nou?

Om je een idee te geven van de schaal van deze toernooien, een strategische shooter zoals Counter Strike: Global Offensive levert vaak een miljoen kijkers op tijdens grote toernooien. Finales worden tegenwoordig zelfs in uitverkochte stadions gehouden. Vijf jaar geleden hield het immens populaire League of Legends de finale in een groot stadion in Korea, en intussen zijn toonaangevende locaties als Madison Square Garden ook gebruikt. De organisaties die de teams runnen zijn grote bedrijven, en soms mengen fysieke sporten zich in het gevecht. Voetbalclubs als Paris Saint-Germain en Schalke04 hebben bijvoorbeeld hun eigen eSports team. Het mooie van eSports is dat iedereen hier aan mee kan doen. Net als dat mensen op zaterdag in de derde klasse voetballen zijn er ook lagere divisies van veel eSports. Het enige dat je moet hebben is een gaming pc en jij kan gaan ontdekken of jij ook het talent hebt om een eSports atleet te worden!