Bijna alles kan als een stoner-film tellen als je hoog genoeg bent. 18-uurs natuurdocumentaire? Whoa, kijk eens naar die vissen, man. Somber zwart-wit drama? Natuurlijk waarom niet! Maar de grootste stonerfilms hebben iets meer – een zekere plakkerige groene magie waardoor je in lachen uitbarst zoals de eerste keer dat je ze zag, zelfs tijdens je tienduizendste kijkervaring. Lees verder voor onze definitieve lijst van de 10 grootste werken van pothead cinema. De waarheid is dat de meeste behoorlijk hilarisch zijn, zelfs als je helemaal nuchter bent. Maar ze zijn zeker veel grappiger als je dat niet bent. Bedenk wel dat dit slechts films zijn. Raak niet verslaafd aan wiet.

True Romance

Het beste moment van Brad Pitt? Moeilijk te argumenteren. Hij is nauwelijks herkenbaar als de burn-out met de waterpijp op de bank – de inspiratie voor de rol van James Franco in Pineapple Express. (Er is ook niets mis met Patricia Arquette.) Zijn Floyd is een wijze, of hij nu aan het mompelen is op de tv of een portemonnee met moordende mobmoordenaars uitnodigt om een kom te roken.

Harold and Kumar go to white Castle

Een openhartig portret van de waanzin van de Amerikaanse samenleving – vermomd als een slapstick ravotten over twee mannen op zoek naar de juiste burger. Omdat sommige nachten Burger Shack het gewoon niet zal snijden. Onderweg worden ze geconfronteerd met de vraag die elke stoner op een gegeven moment moet stellen: “Kerel, zijn we hier niet met een cheetah geweest?”
Stoniest moment: de cameo van Neil Patrick Harris, die een ecstasy-gekke heteroseksueel blijkt te zijn: “Het is hier een worstfestijn, bro. Laten we wat poontang halen, en dan gaan we naar White Castle … De ‘Doogie’-lijn werkt altijd op strippers! ”

The Big Lebowski

How does the Dude abide? “Oh, the usual. I bowl. I drive around. The occasional acid flashback.” You definitely don’t have to be baked to fall under the spell of this Pynchon-times-Marx Brothers classic, but Jeff Bridges turns the Dude into the ultimate hippie hero, a hairy, bathrobe-clad American legend. It’s good knowing he’s out there, still hating the Eagles and still blasting his Creedence tapes.
Stoniest moment: The Dude gets his car back from the cops and goes for a ride in the sun, a beer in one hand, a roach in the other, turning up the music and drumming on the roof of his car.