Vorig jaar heb ik een heel jaar door Azië en Australië gereisd. Voor dat ik aan mijn reis begon waren er een aantal zaken die ik moest regelen voordat ik op reis kon. Er komt  best wat kijken voordat je echt kan beginnen aan je reis. Graag deel ik met jullie mijn ervaring.

 

Wat laat je achter?

Buiten het regelen van tickets, verblijfplekken, visums en bankzaken zijn er ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Ik woon zelf in een eigen woning in Amsterdam en wilde mijn huis in de periode die ik weg was verhuren. Het is belangrijk om te kijken naar de regelgevingen om je koophuis verhuren. Twee pluspunten zijn dat je een extra inkomen hebt met de verhuur en dat je geen belasting betaald over de huurwoning. Een nadeel waar je rekening mee moet houden is dat tijdens de verhuurperiode de hypotheekrente niet mag aftrekken. Je hebt altijd toestemming van de gemeente nodig maar ook van je bank waar je de hypotheek hebt afgesloten. De bank kan eisen stellen welke verhuurorganisatie je gebruik moet maken om je huis te verhuren. Buiten een huis bezit ik ook nog een auto, ik koos ervoor om mijn auto deze periode te schorsen.

 

Schorsen?

Het voordeel van het schorsen van je auto is dat je in die periode geen wegenbelasting en WA-verzekering betaald en je hebt geen APK-plicht. Ik wilde mijn vaste lasten tijdens deze periode zo laag mogelijk hebben. Kenteken schorsen wat komt daar eigenlijk bij kijken? Als het kenteken is geschorst mag je in een periode van één jaar niet met de auto op de openbare weg maar de auto mag ook in die periode niet de openbare weg staan. Houdt hier goed rekening mee en zorg ervoor dat de auto in een garage staat. Mijn voordeel was dat mijn ouders een grote schuur hebben waar ik gebruik van kon maken.  Maak vooraf een afspraak voor de schorsing bij jou dichtstbijzijnde kentekenloket vraag altijd welke documenten je nodig hebt voor de schorsing zodat je goed voorbereid bent.

Overwegingen

Als je gaat reizen is het altijd verstandig om je vaste lasten zo laag mogelijk te maken. Zeker als je voor een langere periode weggaat. Kijk eens naar je abonnementen welke kunnen er in die periode opgezegd worden. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en dat je zelf overweegt wat jij belangrijk vind.