Als inkoper ben ik altijd op zoek naar de beste deal voor de organisatie waar ik werk. Ik zit al ruim tien jaar in de inkoop en weet inmiddels wat ik belangrijk vind. Het gaat me niet alleen om de beste overeenkomst en de voordeligste onderdelen, maar ook om kwaliteit en service. Sommige inkopers proberen altijd de laagste prijs te krijgen voor technische onderdelen. Uiteraard is de prijs voor technische onderdelen zoals reductoren en wormwielkasten belangrijk. Ik heb echter gemerkt dat bij het afdwingen van de laagste prijs, ook de kwaliteit en het serviceniveau omlaag kunnen gaan. Daarom probeer ik altijd de balans te vinden. Je mag als organisatie ook je leveranciers gewoon goed betalen voor de artikelen en diensten die zij leveren. Daar spreekt een zekere waardering uit. Daarom zorg ik altijd voor een goede overeenkomst bij de inkoop van onze technische onderdelen. Die zijn voor ons van groot belang. Zonder reductoren, wormwielkasten, motoren en andere onderdelen zijn wij immers nergens. In het verleden hebben we wel eens geprobeerd de kosten te drukken door naar een andere leverancier te gaan, maar dit leverde al snel problemen op. We zijn toen snel teruggekeerd naar deze aanpak, waarbij kwaliteit en dienstverlening voorop staan. Niet de meest voordelige aanpak, maar op den duur wel de beste.

Elektromotor en draaistroommotor bestellen

Af en toe heeft onze organisatie ook elektromotoren en draaistroommotoren nodig. Deze hebben we niet op voorraad maar kopen we in als er vraag naar is in onze productieomgeving. De prijs ligt dan wat hoger, maar deze strategie zorgt er ook voor dat we geen onnodig grote voorraad hebben. Een elektromotor of draaistroommotor kan bovendien vrij snel geleverd worden door onze vaste leverancier, dus er is geen noodzaak tot het aanleggen van een voorraad.

Speciale onderdelen: frequentieregelaars en servobesturingen

Af en toe nemen we een project aan waarbij frequentieregelaars en servobesturingen moeten worden ingekocht. Dit wordt meestal afgehandeld door het hoofd Productie. Deze collega heeft verstand van deze materialen en weet welke artikelen op dat moment gebruikt moeten worden. Uiteraard doen we dit wel in overleg, zodat we samen grip houden op de kosten die bij deze inkoop komen kijken. Ook hier is kwaliteit van belang, omdat frequentieregelaars en servobesturingen lang mee moeten gaan nadat ze in een toepassing verwerkt zijn. Dat geldt voor alle onderdelen die wij bestellen. Als je als inkoper eenmaal een goed adres hebt gevonden voor de inkoop van technische en specialistische onderdelen kan ik alleen maar aanraden een goede band op te bouwen met je leverancier. Door goede afspraken te maken over levering en service én een goede prijs te betalen, zorg je ervoor dat je inkoopproces gestroomlijnd verloopt. Daar heeft je leverancier baat bij en je eigen organisatie ook. Sinds wij de inkoop van onze technische onderdelen op deze manier aanpakken merken mijn collega’s dat we sneller en efficiënter kunnen werken. Dat is wel zo prettig, voor onze hele organisatie.