Het kan gebeuren dat u ineens last krijgt van vervelende kwaaltjes. Soms is het lastig om er achter te komen waar het vandaan is gekomen. Buikpijn, roodheid, pijnen en dergelijke zijn vervelend en kunnen vaak op onverwachte momenten optreden. U weet dan niet zo snel waar de kwaal van afkomstig is en wat dat u kunt doen om het tegen te gaan. In deze blog bespreken wij een aantal oorzaken voor het hebben van de genoemde kwaaltjes. Uiteraard zijn wij geen dokters en bieden we alleen huis, tuin en keuken tips om vervelende klachten tegen te gaan.

Check of u niet intolerant bent

Heeft u vaak last van uw buik of krijgt u jeuk van het eten. Bij bepaalde gerechten of ingrediënten kan het betekenen dat u ergens niet tegen bestand bent. U kunt er niet zomaar vanuit gaan dat u ergens allergisch voor bent, maar het is wel een goed idee om dat te laten checken. Elk lichaam reageert anders op bepaalde voedingsmiddelen  en dat hoeft niet meteen een grote klacht te zijn. Toch kan het in sommige gevallen om voedselintolerantie gaan en dus is het verstandig om een voedselintolerantietest te gaan doen om het uit te kunnen sluiten. Wanneer na u er na het doen van zo een voedselintolerantietest achter komt dat u wel degelijk ergens intolerant voor bent, kunt u dit gaan vermijden.

Eet niet overal

Als u net als vele anderen graag buiten de deur gaat eten, is het goed mogelijk dat u dingen eet waar u niet tegen kunt. In veel restaurants en dergelijke kan het namelijk zo zijn dat het eten dingen bevat die door uw lichaam niet worden geaccepteerd. Vaak is het gelukkig wel zo dat u na één keer ergens gegeten te hebben wel weet dat u er niet tegen kunt. Bent u iemand die vaak klachten krijgt van verschillende typen voedsel? Vraag dan van tevoren aan de ober of serveerster om een allergenenkaart.

Gevarieerd blijven eten

Sommige mensen kiezen er bewust voor om continu dezelfde gerechten te eten. Dit kan er voor zorgen dat uw lichaam gek reageert op nieuw voedsel. Blijf gevarieerd eten om te voorkomen dat uw lichaam het gewend raakt om veelal dezelfde voeding binnen te krijgen. Elke dag moet u alle onderdelen van de schijf van vijf binnenkrijgen. Heeft u vaak last van vervelende kwaaltjes na het eten, ga dan na of u niet intolerant bent of verkeerd bereidde gerechten heeft gegeten.