Het fietsen op een elektrische fiets geeft een geweldig gevoel. Je krijgt bij iedere keer dat je op de pedalen staat een extra zetje in de rug. Dat is natuurlijk heerlijk. Je kunt veel verder fietsen en veel meer zien en ontdekken zonder dat je er heel erg moe van wordt. Maar het fietsen op een elektrische fiets is wel iets waar je even aan moet wennen. Je gaat immers al gauw veel sneller dan op een reguliere fiets en dat is wel iets om rekening mee te houden. Hier zijn wat tips om het fietsen op een elektrische fiets leuk én veilig te houden.

Pak een lesje mee

Ook bij jou in de buurt worden vast lessen gegeven in allerlei dingen. Van het omgaan met een scootmobiel tot het rijden op een elektrische fiets. En zo’n les is echt geen overbodige luxe. Je elektrische fiets zal bijvoorbeeld toch iets zwaarder zijn dan je gewone fiets en daar moet je, ook in een noodsituatie, wel mee om kunnen gaan. Wat als je moet uitwijken? Wat als je plotseling moet remmen? Natuurlijk weet je wel hoe je moet handelen, maar door het even goed te oefenen word je een stuk zekerder van jezelf. En dat zorgt weer voor een betere verkeersveiligheid.

Zorg voor een helm

We zijn het nog niet zo gewend, maar het dragen van een helm wanneer je op een elektrische fiets stapt is wel heel slim. Doordat je op een elektrische fiets een stuk(je) sneller zal gaan dan op een gewone fiets, is de impact ook een stuk heftiger wanneer je ten val komt. Om te voorkomen dat je ernstig letsel oploopt is een helm aan te raden. Natuurlijk blijft het slim om goed op te blijven letten en afstand te bewaren, maar een ongelukje zit soms maar in een klein hoekje.

Denk logisch na

Zorg dat je met het verkeer bezig bent en niet met andere zaken. Zet dus ook wanneer je op je elektrische fiets stapt je mobiel op stil. Ga vooral niet appen, bellen of een spelletje spelen terwijl je onderweg bent. Dat is een kwestie van logisch nadenken. Maar ook het fietsen in een groep kan voor gevaar zorgen. Hou dan voldoende afstand en ga zeker niet met meer dan twee personen naast elkaar fietsen. Zorg dat er ruimte is om uit te wijken. Fiets je wel eens in het donker of in de schemering? Zorg dan voor deugdelijke verlichting en reflecterende kleding. Je wilt immers niet over het hoofd gezien worden.
Elektrische fiets

Geniet van je elektrische fiets

Het meest belangrijke blijft dat je geniet. Iedere keer dat je op je elektrische fiets stapt. Je geniet van je omgeving, van de buitenlucht en soms zelfs van een regenbuitje. Fiets eens lekker een rondje, zomaar, omdat het kan. Dat kan ook prima in de winter. Want zelfs met harde (tegen) wind valt er wat te genieten op de elektrische fiets.