Het is er weer de tijd van het jaar voor: je wilt ’s ochtends naar je werk, je loopt naar je auto en je ziet het al: ijs. Alle ruiten zijn compleet dichtgevroren en je kunt echt niet veilig de weg op. Dus zul je er aan moeten geloven: het ijsvrij maken van je auto. Maar dat is nog een kunst apart. Je wilt immers niet te lang in de kou blijven staan, maar je wilt wel pas wegrijden wanneer je echt veilig de weg op kunt. Hoe pak je dat nu aan?

Zorg voor deugdelijke materialen

Een beetje met het toegangspasje van de sportschool of een hoesje van een cd over je autoruit schrapen, daar word je autoruit echt niet snel ijsvrij van. Zorg voor een goede ijskrabber, met misschien zelfs een handschoen er aan vast. Zo kun je goed kracht zetten, maar blijft je hand lekker warm. Ga eerst met de geribbelde kant van de krabber over je ramen en veeg daarna tussen de ribbels weg met de gladde kant van de ijskrabber. Je weet dan zeker dat je alle ijs goed van je ruiten krijgt.

Hoe doe je het niet

Gooi vooral geen emmertje lauw of zelfs heet water over je auto. Het kan dan zomaar zijn dat een klein scheurtje of een barstje ineens een scheur of barst van jewelste is. En dat wil je natuurlijk niet. Zet ook niet alvast de verwarming of de airconditioning aan. Dat gaat misschien wel sneller, maar het is ontzettend slecht voor het milieu. Daarbij wil zo’n draaiende motor ook nog wel eens overlast geven in de buurt. Er bestaat een speciale spray die in een mum van tijd je autoruiten ijsvrij maakt. In geval van nood is dat natuurlijk een prima optie, maar voor dagelijks gebruik zeker niet. Die spray is én duur én slecht voor het milieu.

Tref voorbereidingen

Over het algemeen weet je wanneer je ijs en sneeuw kunt verwachten. Tref daarom voorbereidingen, zodat het ijsvrij maken van je auto een stuk gemakkelijker gaat. Leg bijvoorbeeld een deken over de voorruit. Wanneer je de deken dan van je auto haalt, ben je in één keer ijsvrij. Natuurlijk moet je je zijramen en je achterruit dan nog even doen, maar het moeilijkste klusje kan je dan overslaan.
IJsvrij

Werk nauwkeurig bij het ijsvrij maken van je auto

Maak dus je hele voorruit, alle zijruiten en de achterruit goed sneeuw- en ijsvrij. Maar vergeet ook je dak, je motorkap en je kofferbak niet. Hier verzamelt zich vaak een pak sneeuw op dat je medeweggebruikers ernstig kan hinderen. En wat denk je van je lampen? Om goed zichtbaar te zijn zul je ook deze goed schoon moeten maken. En tot slot: vergeet je spiegels niet. Zorg dat je hetzelfde zicht hebt vanuit de auto als op dagen dat het niet gesneeuwd of gevroren heeft.