Wanneer het sneeuwt, vriest en dus hartstikke koud is buiten, kunnen wij er voor kiezen om lekker binnen te blijven. Bij de centrale verwarming, de houtkachel of de open haard. Maar de vogeltjes in je tuin hebben die luxe niet. Natuurlijk zijn ze heerlijk warm aangekleed met hun dikke, isolerende verenkleed, maar het blijft een zwaar jaargetijde voor ze. Vooral vanwege het gebrek aan voedsel. Je kunt de vogels in je tuin op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld met speciaal vogelvoer. Maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Duur vogelvoer is lang niet altijd nodig

Zorg er bijvoorbeeld in de zomer al voor dat je de uitgebloeide zonnebloemen goed bewaart en droogt. De zaadjes die in het hart van de zonnebloemen zitten zijn een geliefd maaltje voor verschillende vogels. Leg de uitgebloeide zonnebloem neer op een tafel of een andere plek die je vanuit huis goed kunt zien. Zo kun jij er van genieten als de vogeltjes hun zaadjes komen halen. Ook het strooien van pitjes en bijvoorbeeld maiskorreltjes wordt erg op prijs gesteld door de diverse vogels. Natuurlijk zorg je er wel voor dat ze goed bij het vogelvoer kunnen.
Vogels

Een netje met vogelvoer ophangen, wel of niet doen?

Het ziet er natuurlijk hartstikke leuk uit, een paar meesjes of een roodborstje die aan het zakje met vogelvoer hangen. Maar helaas is de laatste paar jaren gebleken dat die zakjes niet helemaal zonder gevaar zijn. Het kan zomaar zijn dat zo’n minipootje er in verstrikt raakt. En dat kan zomaar einde verhaal betekenen voor een vogeltje. Om dit te voorkomen kun je de vetbollen ook gewoon neerleggen, bijvoorbeeld op een schotel. Zo kunnen de vogeltjes er gemakkelijk bij.

Een pot pindakaas als vogelvoer

Het was lange tijd erg populair: een speciale pindakaaspothouder in de tuin waar de vogels dan heerlijk hun maaltje uit konden halen. Maar vergis je niet: het gaat hier niet om de pindakaas die je in de supermarkt aanschaft. Die pindakaas bevat veel te veel suiker en zout voor vogels. Koop daarom de speciale pindakaas die bij de houders hoort. Hiervoor zul je naar een dierenspeciaalzaak moeten. Maar de vogels zullen je dankbaar zijn.