Wanneer u een eigen huis heeft aangeschaft is het logisch dat er eens in de zo veel tijd wat werk aan verzet wordt. Dit hoeft u uiteraard niet zelf te doen, maar het kan wel. In het geval dat u niet per se veel ervaring heeft in verbouwen is het aan te raden een professional in te huren. Dit kan voor allerlei klussen in en om het huis. Denk bijvoorbeeld eens aan het vervangen van de schuifpui of het lakken van de kozijnen.

Over kozijnen gesproken, hoe vervangt u die eigenlijk? Nogmaals, het is ontzettend gemakkelijk om dit door een professional te laten doen. maar als u het echt zelf wil doen, staat hieronder beschreven hoe u dat het beste kunt doen. Lees snel verder voor alle informatie die u nodig heeft!

Welke stappen moet u ondernemen voor het vervangen van de kozijnen

Om te beginnen moet u natuurlijk goed nadenken over welke kozijnen u graag wil installeren nadat de oude verwijderd zijn. U kunt gaan voor houten kozijnen, maar kunststof kozijnen zijn een stuk makkelijker in onderhoud en kunnen mits goed onderhouden ook stukken langer mee gaan dan hun houten broertjes en zusjes.

Op het moment dat u duidelijk voor ogen hebt voor welke soort u het liefste gaat installeren en u deze al in huis heeft gehaald is het moment aangebroken om de oude kozijnen te verwijderen. Maar, voordat u daaraan begint is het belangrijk om werkruimte vrij te maken. U wilt natuurlijk niet dat de kozijnen beschadigen tijdens het werken, toch? Gebruik bij het maken van genoeg werkruimte een paar stevige (werk)handschoenen en draag eventueel een veiligheidsbril en een helm.

De kozijnen vervangen

Wanneer er genoeg werkruimte is gemaakt kunt u de oude kozijnen gaan verwijderen. Vaak begint u dan met de draaiende delen, het glas, de tussendelen en dorpels. Probeer bij het verwijderen wel te letten op dat u niet de bestaande spouwlat weg te slopen. Dit maakt het opbouwen en installeren van nieuwe kozijnen een stuk makkelijker. Is het hele kozijn eruit gehaald? Ruim dan de werkruimte tussendoor even op. Hierdoor wordt er weer nieuwe ruimte gemaakt voor het installeren van de nieuwe kozijnen!

Vervolgens kunt u beginnen met het gereedmaken van de nieuwe kozijnen. Dit doet u door in de sponning een stripanker te schroeven. Dit zorgt samen met een compriband voor goede afdichting van het kozijn. Afhankelijk van de spouwlat die u heeft laten zitten in het sloopproces kunt u de nieuwe kozijnen installeren. Plaats de kozijnen in de opening en zorg dat ze goed vastgeschroefd worden.

En zo installeert u in een handomdraai zelf uw kozijnen! Mocht dit allemaal te ingewikkeld klinken, kunt u ook even contact opnemen met Jordens. Zij helpen u graag met het monteren van nieuwe kunststof kozijnen!