Hoe vind je een baan? Op die vraag is geen gemakkelijk antwoord te vinden. De waarheid is dat de zoektocht naar een baan voor iedereen anders is. De één rolt via een bijbaantje of een gedeelde kennis zó zijn droombaan in, de ander moet een jaar of misschien wel langer zoeken. Als je droombaan niet toevallig op je pad komt, dan kan het ook best een uitdaging zijn om die zelf te vinden. Via talloze online vacaturebanken kun jij op zoek gaan naar een nieuwe baan. Vaak doe je dit door je cv en ervaringen te uploaden op de site. Maar jij bent niet de enige die op zoek is naar een baan! Hoe zorg je ervoor dat jij opvalt tussen alle andere werkzoekenden?

Wat maakt jou uniek?

Alle sollicitanten zeggen van zichzelf dat ze graag hard willen werken en dat ze collegiaal zijn. Als dit jouw verhaal over jezelf is, dan zal je niet echt opvallen. Het is beter om een paar (maximaal vier) karaktereigenschappen te benoemen die jou uniek maken en die jou gaan helpen bij je toekomstige baan. Misschien ben je erg analytisch, of ben jij juist de verbindende schakel tussen verschillende mensen? Weet je nog niet zo goed wat deze eigenschappen zijn? Door hierover in gesprek te gaan met goede vrienden kun je al een heel eind komen. Vraag ze welke eigenschappen van jou zij bewonderen en waarom. Deze informatie gaat je gegarandeerd helpen om een sterk verhaal aan recruiters te vertellen!

Relevante ervaringen

Je denkt misschien dat alleen jouw werkervaring van belang is, maar niets is minder waar! Als je wel eens vrijwilligerswerk doet, dan kan dit je ook helpen om een betaalde baan te vinden. Als jij elke zaterdag mee helpt in het bejaardentehuis, de kantine van de voetbalverenging runt of activiteiten voor de buurtvereniging organiseert, dan zijn dit allemaal waardevolle ervaringen! Het is belangrijk dat je goed kunt uitleggen wat je van de verschillende ervaringen geleerd hebt. Op je cv kun je elke ervaring in maximaal drie zinnen toelichten, bijvoorbeeld door te vertellen waarvoor jij verantwoordelijk was en welke vaardigheden je daarvoor nodig had.

Gaan met die banaan

Solliciteren is een kunst op zich. Gelukkig word je er beter in naarmate je het meer doet. Twijfel daarom niet te lang om gewoon te solliciteren op die ene functie! Als je niet direct wordt aangenomen, heb je ten minste weer eens geoefend met solliciteren. Dan gaat het de volgende keer alweer beter! Mocht je onzeker zijn over jouw capaciteiten en of je wel geschikt bent voor een functie, dan kun je er ook over na denken met welke activiteiten je jouw profiel nog zou kunnen versterken. Zoek bijvoorbeeld relevant vrijwilligerswerk in de sector waarin je graag wil werken. Zelf geloof ik echter dat je met de juiste instelling ook al een heel eind kunt komen. Je kunt namelijk ook prima werken zonder diploma. Een baan vinden is aan de ene kant dus een kwestie van de juiste ervaringen hebben en jezelf goed presenteren, maar enthousiasme en de juiste drive zijn net zo belangrijk!