Tijdens de coronacrisis wordt het voor velen ineens duidelijk hoe belangrijk en onmisbaar bepaalde beroepen zijn. Denk aan iedereen in de zorg die op het hoogtepunt van de crisis oneindig uren bleven draaien om te zorgen voor de zieken op de intensive care. Hier kwam gelukkig al snel veel aandacht en waardering voor. Maar er zijn meer beroepen die door moeten blijven gaan zelfs in deze uitdagende tijden, die wat minder onder de aandacht komen. We zetten die beroepen hier daarom in de spotlight.

Logistiek

Een van de eerste opvallende dingen van de coronacrisis was het gebrek aan wc papier in de winkels als resultaat van het hamsteren. Men was zo bang dat alles écht volledig in lockdown moest dat ze massaal voorraden in gingen slaan van blikken bonen, rijst en pasta, maar vooral wc papier. Omdat boodschappen onmisbaar zijn moesten de supermarkten natuurlijk open blijven. Maar weinig mensen staan echter stil bij de logistiek die achter de schermen plaatsvindt als het op supermarkten aankomt. Het aanvullen van de voorraden die er ineens veel sneller doorheen gingen kostte ook een hoop geïmproviseerd werk van bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs. Zelfs vrachtwagenbestuurders zijn in deze tijden overgegaan op digitale marktplaats, waarbij zij online een camion occasion kunnen bekijken, kopen of huren. En ondanks dat we af en toe erg gefrustreerd waren dat het wc papier niet op tijd werd aangevuld, is het belangrijk om stil te staan bij het werk wat hierin werd gestopt achter de schermen!

Supermarkten

Wie we ook niet moeten vergeten zijn degenen die in die supermarkten werken en om moeten gaan met klanten die boos worden als het wc papier weer eens op bleek te zijn. De zelfde medewerkers die nu in plaats van hun gewone werk ineens de hele dag mandjes moeten schoonmaken met desinfecterende spray tot ze blaren op hun handen hebben, die de rijen moeten reguleren omdat er niet teveel mensen naar binnen kunnen, die zo snel mogelijk alle vakken moeten vullen omdat anders niemand dat gangpad kan betreden zonder te dicht op elkaar te staan. Ook voor hen is het belangrijk dat we lief blijven, hoe frustrerend het allemaal ook kan zijn. Toen alle andere winkels dicht gingen waren zij een van de weinigen die niet met zeeën vrije tijd zaten maar juist meer dan ooit uren moesten draaien om de boel draaiende te houden. Ook zij verdienen dus zo nu en dan een applaus, probeer hier af en toe goed bij stil te staan!