Heb je binnenkort een evenement, concert of een seminar? Denk dan ook aan een professionele geluidsinstallatie. Bij een concert heb je immers een ander geluidsniveau nodig dan bij een seminar.

Geluidsplan

Om de juiste geluidsinstallatie te regelen, kan je een geluidsplan opstellen. Hierin kan je verwerken wat je nodig hebt. Een microfoon, de aansluitingen (bijvoorbeeld voor je laptop), bekabeling etc. Het is ook van groot belang een schatting te maken van het aantal gasten en aan te geven hoe groot de ruimte is. Aan de hand van je geluidsplan kan je bepalen wat de grootte, sterkte en het benodigde aantal speakers is. Om het werk makkelijker te maken zou een geluidsinstallatie huren een snelle en goedkope oplossing zijn. Een professionele geluidsinstallatie aanschaffen is duur. De kosten kunnen zelfs oplopen tot duizenden euro’s.

Geluidsinstallatie huren

Een geluidsinstallatie huren is dan ook de goedkoopste manier. Er is een ruim aanbod van verschillende soorten geluidsinstallaties. Je kan samen met het verhuurbedrijf een geluidsplan opstellen. Zij kunnen je adviseren welke geluidsinstallatie je het beste kan huren. Een complete geluidsinstallatie huren is in meeste gevallen voordeliger. Er zijn zelfs verhuurbedrijven die het ook volledig op locatie aansluiten met een professioneel team en tijdens de grote dag blijven ter ondersteuning. Denk ook aan professioneel licht, de meeste verhuurbedrijven bieden dit ook aan. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over het geluid en licht.

Evenementenvergunning

Tijdens het organiseren is het ook van belang te informeren of je vergunningen nodig hebt. Stel je organiseert een evenement op een publieke toegankelijke plaats, dan is de kans groot dat je een evenementenvergunning van de gemeente nodig hebt. De kleinere evenementen is een melding meestal genoeg. Het geluidsplan die je in samenwerking met het verhuurbedrijf opstelt, kan je ook gebruiken voor het aanvragen van de vergunning.

Geluidsoverlast

De vergunning geluidsoverlast, die onder de milieuvergunning valt en het aantal decibel beperkt. Kan een vergunning zijn die je ook nodig zal hebben. Sommige locaties zijn zelfs voorzien van een geluidsbegrenzer. De regelgeving is in de jaren rond geluidsnormen strenger geworden. Evenementen die een gemiddelde hebben van 95 decibel over een kwartier of 100 decibel over een uur zijn zelfs verplicht gratis oorbeschermers aan te bieden. Bij grotere evenementen is de vergunning dus verplicht.

Auteursrechten licentie

Als je muziek gaat draaien, ook al is het achtergrondmuziek, dan moet je auteursrechten licentie betalen. Dit doe je bij BUMA/STEMRA. Dit is de belangenbehartiger van labels, auteurs, platenmaatschappijen en muziekuitgevers. In de meeste gevallen dienen de uitvoeringsrechten, ook wel te noemen in het openbaar ten gehore brengen van digitale afspeellijsten of cd’s van de uitvoerende producenten en artiesten. Een combinatie licentie kan dan tot de mogelijkheden behoren.

Zoals je hebt kunnen lezen is het niet alleen van belang om een goede professionele geluidsinstallatie te hebben, maar ook te denken aan de bijbehorende zaken zoals eventuele vergunningen of een auteursrechten licentie. De verhuurbedrijven zijn op de hoogte van dit soort regels en kunnen je hierbij helpen. Een professionele geluidsinstallatie huren heeft dus meer voordelen, dan een professionele geluidsinstallatie aanschaffen.